Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Από που ερχόμαστε? τι είμαστε? Που πηγαίνουμε?

 Panagiotis Tsirogiannis

Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ζουμε σε ενα κοσμο που εχει περισσοτερους απο 100 δισεκ.γαλαξιες και καθενας απ αυτους εχει
περισσοτερους απο 100 δισεκ.αστερες{ηλιους]
Δεν γνωριζουμε ακομα, ποσοι απο τους πλανητες που περιφερονται γυρω τους ,φιλοξενουν Ζωη,αλλα ενα ειναι βεβαιο οτι σε ενα πλανητη ,στη ΓΗ μας ,εχει αναπτυχθει Ζωη.
Και μαλιστα αυτη η μορφη ζωης εχει την ικανοτητα και το θρασος να εκφραζει θεωριες σχετικα με την προελευση του αχανους συμπαντος και να διατυπωνει ερωτηματα.
Από που ερχόμαστε? τι είμαστε? Που πηγαίνουμε?
Ολοι μας εχουμε αναζητησει μια απαντηση στο λαμπυρισμα ενος αστεριου,στο πηγαινελα των νερων της θαλασσας,στο βλεμμα μιας γυναικας η στο χαμογελο ενος νεογεννητου παιδιου.......
Γιατι ζουμε?Γιατι υπαρχει ο κοσμος?Γιατι ειμαστε εδω?
Μεχρι τωρα μονο οι κοσμολογικοι μυθοι και οι θρησκειες προσφεραν μια απαντηση.
Εδω νομιζω ειναι παντα επικαιρος ο Ευριπιδης στην ''Εκαβη''.
[ Η δοξαν αλλως τηνδε κεκτησθαι ματην ψευδη,δοκουντας δαιμονων ειναι γενος,τυχην δε παντα ταν βροτοις επισκοπειν?]
Μεταφραση ''Μηπως αραγε εμεις θεωρωντας αληθινες ολες αυτες τις δοξασιες για την υπαρξη θεων εξαπατουμε τους εαυτους μας με ανυποστατα ψεματα ενω, μονο η τυχη κυβερναει τ α ανθρωπινα?
Σημερα η επιστημη εχει τη δικη της αποψη.Προκειται ισως για μια απο τις μεγαλυτρες κατακτησεις του ανθρωπινου πνευματος.
Η επιστημη μπορει πλεον να αφηγηθει τη δικη της ιστορια για την καταγωγη μας. Τη δικη της με αλλα λογια ,ιστορια του κοσμου.
Ποια ειναι αυτη η τοσο συγκλονιστικη ανακαλυψη της επιστημης?
Ειναι η ιδια περιπετεια που αρχισε πριν απο 13,8 δισεκ.χρονια,η οποια συνενωσε το συμπαν,τη ζωη,τον ανθρωπο σαν κεφαλαια της ιδιας εποποιιας.Η ιδια εξελιξη,απο τη Μεγαλη Εκρηξη[BIG BANG] μεχρι τη διανοια,που γεννηθηκε στους κολπους ενος ολοενα και πιο πολυσυνθετου φαινομενου''τα πρωτα μορια ,τα ατομα ,τα στοιχεια των σωματων,τα αστερια τα κυτταρα,οι οργανισμοι, οι μορφες ζωης .ακομα και τα παραξενα ζωα εμεις.....Ολα ηταν αλληλοδιαδοχα στην ιδια αλυσιδα.Καταγομαστε απο τους πιθηκους και τα βακτηρια,αλλα και απο τα αστερια και τους γαλαξιες Τα στοιχεια που συνθετουν το σωμα μας ειναι εκεινα που καποτε αποτελουσαν το Συμπαν.
Ειμαστε πραγματικα παιδια των αστεριων.
Η ιστορια μας διαδραματιζεται σαν θεατρικο εργο σε τρεις πραξεις -το συμπαν,η ζωη, ο ανθρωπος ,σαρωνοντας ετσι 15,8 δισεκατ. χρονια.
Ειναι η πιο ομορφη ιστορια του κοσμου ,γιατι ειναι δικη μας.

Σχολιασμός:
Τολμώ να πω, "ωφέλιμο" για όσους οδηγεί σε σκέψεις. Αν και η Τύχη θεωρείτο Θεά και κάπου ο Ευριπίδης έκανε κυκλικό ερώτημα.
Εγώ για 7.345 λόγους θα πω, Ένας ο Θεός και εμείς, καρπός υπό κρίση. Όσοι δεν βρήκαμε ακόμη τον Θεό που κρύβεται εντός μας, θα αναζητούμε μέσω άλλων απεγνωσμένα, την αιτία της ύπαρξης μας.
Ευτυχώς ο Θεός δεν υπάρχει, αλλά Είναι. και επειδή ο Θεός Είναι, Είμαστε και εμείς. Χωρίς Θεό, κανείς δεν είναι, απλώς άγεται και φέρεται ενστικτωδώς, επηρεαζόμενος, εις αεί αντικαθρεφτιζόμενος.
Όποιος έχει Θεό και Αγάπη, είτε ομιλεί ή απλώς σιωπά, Ηγεμονεύει -τις περισσότερες φορές άθελα του.
Ευχαριστώ για το κείμενο σου.